Gebiedsontwikkeling
Terreinen inmeten kan op veel verschillende manieren, is vaak arbeidsintensief en tijdrovend. 3D meten met een laserscanner maakt deze klus sneller en minder intensief.
Verschillende terreinonderdelen kunnen, na samenvoegen van scangegevens, uit de pointcloud gehaald worden. De exacte positie, hoogte en diameter van bomen wordt hierdoor duidelijk. Maar ook overige begroeiing, schuttingen, gebouwcontouren en het verloop van terreinhoogtes wordt zichtbaar in de pointcloud. Op basis van de pointcloud wordt 2D of 3D tekenwerk geproduceerd. Dit kunnen situatietekeningen, maar ook gevelaanzichten of doorsnedes van het terrein zijn. De pointcloud kan ook worden ingezet voor het maken van visualisaties, virtuele rondleidingen of VR.
Herbestemming en transformatie van vastgoed
Voor het ontwikkelen van leegstaand vastgoed is het inmeten van het vastgoed met een 3D laserscanner niet meer weg te denken. Het vastgoed kan op deze manier exact en snel in kaart worden gebracht. Op basis van de zeer nauwkeurige pointcloud kan een diversiteit aan producten worden geproduceerd. Denk hierbij aan 2D plattegronden, doorsneden en aanzichten, maar ook 3D CAD-modellen en Building Information Models (BIM) geleverd in Revit.
Ook visualisaties op basis van de point cloud of orthofoto’s behoren tot de mogelijkheden.
Wet kwaliteitsborging
Vanaf 2021 wordt de wet kwaliteitsborging verplicht voor alle bouwprojecten. Doel van deze wet is de kwaliteit en toezicht tijdens het bouwen te verbeteren. Hiervoor moeten onafhankelijke kwaliteitsborgers ingeschakeld worden en beoordelen of het gebouw voldoet aan het bouwbesluit. Voor aannemers brengt de nieuwe wet veel veranderingen. De aansprakelijkheid wordt uitgebreid en aannemers worden na oplevering nog informeert over gebreken uit zijn verantwoordelijkheid.
Met een 3D laserscan van een project voor en na de uitvoering kan de kwaliteit documenteert worden.