Gebouwd erfgoed
Voor gebouwd erfgoed, maar ook voor archeologie en cultuurlandschap is het 3D meten met een laserscanner een uitkomst. Het erfgoed wordt snel, nauwkeurig en gedetailleerd in 3D ingelezen. Er hoeven op locatie geen schetsen of metingen gemaakt te worden. Daarnaast is een bijkomend voordeel dat 3D meten met een laserscanner veilig is voor zowel het erfgoed als mensen. Het erfgoed hoeft niet aangeraakt te worden. De scan resulteert in point clouds die in zwart-wit of kleur alle details kunnen weergeven.
Documentatie
Het 3D meten met een 3D laserscanner bied de mogelijkheid om het erfgoed nauwkeurig op te meten en geeft een realistisch resultaat. 3D scangegevens kunnen ook worden gebruikt als onderlegger voor bijvoorbeeld een bouwhistorisch onderzoek.
De gegevens uit de 3D meting worden vaak gebruikt als basis voor bouwkundige tekeningen, maar kunnen ook voor het maken van een gedetailleerde reconstructie na brand (zoals in 2019 Notre Dame in Parijs en Onze-Lieve-Vrouw-Gebortekerk in Hoogmade) gebruikt worden. Vormen en details van bijvoorbeeld ornamenten en beelden worden precies op een vastgelegd en kunnen reconstrueert worden.
Bouwkundige inspectie
Het 3D meten met laserscanner kan constructieve gebreken aan het licht brengen. Verzakkingen, scheefstand en andere mankementen zijn niet altijd direct zichtbaar bij een visuele inspectie. Na het 3D inmeten van een gebouw kunnen de scangegevens worden verwerkt tot een orthofoto. Deze orthofoto’s worden gebruikt om gedetailleerde 2D aanzichten te maken van gevels en doorsneden. Naast de 3D scan kunnen ook orthofoto’s bouwtechnische problemen zichtbaar maken en geven een nauwkeurig beeld van bijvoorbeeld verzakkingen.
Op onderstaande orthofoto is de verzakking van het koor duidelijk zichtbaar. Op basis van deze bevinding is een fundering herstelplan opgesteld.