3D laserscan

Wat is 3D laserscannen?

3D laserscan

Een 3D laserscan levert een point cloud, of puntenwolk, op met meetdata. Het aantal meetpunten in de point cloud, de resolutie, is afhankelijk van de kwaliteit van de 3D scanner en de instellingen. De nauwkeurigheid van de 3D scan is afhankelijk van de 3D laserscanner, de omstandigheden op locatie en de werkwijze.

3D scannen van een dak

Om moeilijk bereikbare plekken zoals daken te scannen kan de 3D laserscanner middels hoogwerker op de juiste positie en hoogte het dak inscannen. Ook een drone is hiervoor goed inzetbaar. Met deze twee technieken is het mogelijk onbereikbare plekken toch in te meten.

Verwerking na de 3D scan

Met software als ReCap worden de verschillende puntenwolken aan elkaar te plakken, waardoor één point cloud met meetgegevens ontstaat. Deze software is eveneens een 3D viewer, waarin de 3D point cloud zichtbaar is. Zo kan deze op een lokale computer bekeken worden en kunnen metingen worden verricht. Het basisbestand met de meetgegevens is na bewerking in ReCap geschikt om te gebruiken voor 2D en 3D ontwerpen of tekeningen. Meestal wordt hiervan een 3D model getekend waaruit eveneens 2D bouwtekeningen uitgehaald kunnen worden.

Nauwkeurigheidsverschillen en kwaliteit

Het grote voordeel van de 3D laserscan is dat de meetdata foutloos zijn en alle meetgegevens in één keer op locatie worden gescand. De juiste maatnauwkeurigheid hangt af van een aantal factoren: de kwaliteit en stabiliteit van de scanner. Ook de ruis die kan ontstaan in een point cloud (door omgevingsfactoren of het te scannen materiaal) heeft invloed op de kwaliteit van de 3D scan.

De scanners kunnen alleen zichtbare oppervlakten meten. Daarom moet voor 3D meten van een gebouw of object bijna altijd vanuit verschillende posities een 3D scan gemaakt worden. De scans vanuit elk positie met meetgegevens worden daarna geregistreerd en samengevoegd tot één  point cloud.

3D kleurenscan

De 3D scan bevat in eerste instantie geen realistische kleuren, maar grijstinten. Voor een scan die wel kleur bevat, maakt de 3D scanner digitale foto’s en koppelt deze aan de meetpunten van de point cloud. Dit is niet noodzakelijk voor al het 3D meten en de toepassingen die daarna volgen.

Een ingekleurde 3D scan biedt vooral mogelijkheden voor presentatie en visualisatie maar kan het uittekenen in een 3D model vereenvoudigen.  De tijdsinvestering en de kosten van gekleurd scannen zijn groter.

Wij adviseren welke keuze past bij u wensen, dit gebeurt individueel voor elk project. Ook combinaties van gedeeltelijk kleur en grijstinten scans zijn mogelijk.

Goede afspraken en 3D meetplan

Door van tevoren een goed plan voor het 3D laserscannen te maken wordt op een efficiënte manier omgegaan met de tijd. Afspraken over de scanresolutie, kleur, maatnauwkeurigheid en scandekking verbeteren de uiteindelijke kwaliteit en bruikbaarheid van de 3D scans.